Lifestyle

Eyecandy; in 6 stappen naar je nieuwe bril!

31 juli 2018

Twee weken geleden was ik bij mijn oom in Woerden, hij heeft daar een eigen winkel als optometrist. De winkel hangt vol met allemaal moderne brillen, zowel gewone brillen als zonnebrillen. Onverwachts liep ik tegen een leuk montuur aan en ja, m’n lenzen had ik gewoon in. De keus was snel gemaakt; ik wilde een nieuwe bril! Bij het uitzoeken van een nieuwe bril moet je echter wel rekening houden met een aantal dingen. Ik geef je 6 tips voor als je op zoek bent naar een nieuwe bril.

Lenzen

Sinds mijn 12e heb ik al lenzen. Ik ben begonnen met harde lenzen maar nu ik al bijna 5 jaar zachte lenzen gebruik wil ik niets anders meer. Ik weet nog dat ik altijd wel een flesje zoutoplossing, een spiegeltje en mijn lenzendoosje mee moest nemen. De kans dat er iets in mijn oog kwam en mijn lens er meteen uit moest, was dagelijks aanwezig. Nu ik zachte maandlenzen heb, heb ik daar geen last meer van. Af en toe zit er eens iets in de weg maar ik hoef eigenlijk nooit mijn lens eruit te halen om hem schoon te spoelen. Wat een verademing! Naast mijn lenzen heb ik wel een bril. Voor ‘s morgens, ‘s avonds en voor als ik gewoon geen zin heb in mijn lenzen. Als ik verkouden ben, erg last heb van mijn hooikoorts of gewoon een lui pyjama-ik-doe-vandaag-lekker-niks-dagje heb bijvoorbeeld.

Een bril

Als je lenzen hebt, heb je 9 van de 10 keer ook een bril. Met een sterkte van -1 of +1 kun je nog wel zonder bril als je geen lenzen in hebt maar met een hogere sterkte is het vaak niet handig als je geen bril voor ‘erbij’ hebt. Ik heb met mijn lenzen links & rechts -3,50 met een cilinder van -0,75 dus ik zie bijna niks zonder bril. Ik zie wel contouren en ik kan zien wie of wat het is maar scherp is het zeker niet. Van wat verder weg wordt het sowieso een moeilijk verhaal, dan zie ik het echt niet. Toen ik twee weken geleden bij m’n oom in de winkel was zag ik opeens een leuke bril liggen. Ik had al eens vaker naar een wat grotere, zwarte bril gekeken maar er was er nooit echt een die ik leuk vond staan. Een aanwezig model vond ik sowieso nooit een optie. Tot twee weken geleden..

Eens wat anders..

Mijn huidige bril is een roze Vogue bril zonder echt montuur. De glazen zitten door middel van schroefjes aan de neusbrug en de pootjes vast. Hierdoor valt de bril niet echt op in mijn gezicht, dit vond ik altijd een heel fijn idee. Ik vond niet dat ik een leuk bril-hoofd had en vond de minst opvallende bril daarom de beste optie. Het zal je daarom misschien wel verbazen dat ik nu voor een groot zwart montuur heb gekozen. Ik had 2 vrij donkere en grote exemplaren gezien. Tim was over de eerste niet zo te spreken maar vond de tweede optie meteen erg leuk. Ik twijfelde nog maar ook mijn ouders en mijn oom, hij heeft immers de meeste ervaring met brillen, zeiden dat het 2e model beter bij mijn gezicht zou passen. Helaas was er geen tijd meer om de oogmeting te doen en had ik mijn lenzen al de hele dag in gehad dus maakten we direct een afspraak voor de week erop.

Mijn nieuwe eyecandy!

Afgelopen zaterdag gingen we dus weer naar Woerden en werden mijn ogen opgemeten. Expres geen lenzen in gedaan zodat het een goede meting zou worden. Uiteindelijk kwam de meting uit op -3.50 en -4. Dat was best even schrikken als je weet dat ik 5 jaar geleden nog maar -1.50 voor beide ogen had. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg opties voor als je ogen het niet meer zo goed doen. De meting was gedaan, de stand van mijn ogen opgemeten en de bestelling de deur uit. Nu nog even geduld tot de glazen er zijn…

In 6 stappen naar je nieuwe bril

Gelukkig ben ik gezegend met een oom als optometrist en ik ben dus verzekerd van de beste hulp bij het uitzoeken van een goed montuur en de juiste glazen voor in mijn bril. Laat je in de winkel goed adviseren maar denk zelf ook eerst goed na over deze 6 dingen en neem de antwoorden mee in je beslissing voor welke bril het uiteindelijk gaat worden.

1. Waar heb je de bril voor nodig? Ga je hem dagelijks de hele dag dragen omdat je het allemaal niet meer zo scherp ziet? Of is het een afwisseling voor naast je lenzen of heb je op je werk problemen met het scherp zien/kunnen lezen van je computerscherm? Denk hier bij na als je naar de opticien of optometrist gaat en vraag hem/haar om advies.
2. De vorm van je gezicht. Heb je een rond of juist hoekig gezicht? Niet alle monturen staan bij iedereen even leuk. Neem iemand mee als je brillen gaat passen en laat je goed adviseren in de winkel.
3. De kleur van het montuur. Sommige kleuren zullen goed bij je huidskleur, haar en ogen passen en andere kleuren zullen je juist bleek of grauw maken. Bedenk ook wat voor kleur kleding je het liefst draagt, kies een kleur bril die veelzijdig is en die je met veel dingen kunt combineren.
4. Wat zijn de trends? Het ligt er natuurlijk helemaal aan of je met de mode mee wilt gaan of dat je lekker je eigen gang gaat in het uitkiezen van je montuur. Een bril wordt tegenwoordig wel vaker als mode-accessoire gezien, dus het is natuurlijk wel leuk als je een hippe bril hebt waar je goed mee voor de dag kunt komen!
5. De glazen. Let hierbij ook op waarvoor je de bril gebruikt (zie punt 1). Als je de bril als ‘reserve’ gebruikt kun je ervoor kiezen om voor een wat eenvoudiger glas te gaan maar om hem wel te laten ontspiegelen. Draag je je bril iedere dag en gebruik je vaak je laptop of je smartphone? Dan zijn er glazen met een blauwfilter verkrijgbaar. Kraswerende glazen zijn ook nog een optie, ben je wat onhandig of werk je veel met kinderen? Dan kan het handig zijn om voor de behandelde kraswerende glazen te kiezen.
6. En last but zeker not least… kies een bril die lekker zit. Je zult er een aantal jaren mee moeten doen en het moet een onderdeel van jou worden. Eigenlijk zou je niet moeten merken dat je een bril op hebt. En houd er rekening mee; het is áltijd even wennen.

Heb jij een bril? En wat vind je van mijn nieuwe bril?

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Instagram

    Instagram did not return a 200.

    Follow Me!