Lifestyle

Fotografie; mijn Sony A6000

28 mei 2018

In 2015 zijn Tim en ik 14 dagen naar Curaçao geweest. Tim was diegene die alle mooie foto’s maakte en dat vond ik eigenlijk best jammer. Ik wilde dat ook! Toen we terug kwamen van vakantie besloot ik opzoek te gaan naar een fotografiecursus. Al gauw had ik er een gevonden die in september zou beginnen maar.. hoe volg je een fotografiecursus zonder camera.. een beste uitdaging! Samen met Tim kroop ik achter de pc en ging ik op zoek naar een goede camera. Na wat rondneuzen en websites vergelijken kwamen we uit bij de Sony A6000. Het is een systeemcamera van 120x67x45mm en maar 344gram. Een hele lichte camera dus, fijn voor als je hem om je nek wilt hangen tijdens het wandelen als je even geen foto’s wilt maken.

Specificaties

Voordat ik de cursus ging volgen had ik natuurlijk nog helemaal geen verstand van camera’s en alle functies en dingen waar je rekening mee moet houden als je een foto gaat maken. Nu weet ik dat je in ieder geval op 3 dingen moet letten; ISO, sluitertijd en diafragma.

ISO 100 tot 51200
ISO gaat over de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe gevoeliger de sensor voor is licht, hoe beter deze het licht kan ‘zien’, ook als er maar weinig licht is. Wel moet je goed opletten dat de ISO niet te hoog wordt, hoe hoger de ISO hoe meer ruis op je foto.

Sluitertijd 30sec-1/4000sec
De sluitertijd wordt ook wel de belichtingstijd genoemd. Het is de tijd dat het licht op de sensor valt. Hoe korter de sluitertijd, hoe korter het moment door de camera ‘gezien’ wordt. Als de sluitertijd langer wordt (de sensor vangt langer licht op) dan kun je de bewegingsonscherpte terugzien.

Diafragma 3.5/5.6
Het diafragma ligt aan de lens die je bij je camera koopt. Diafragma zorgt ervoor dat je de scherptediepte van de foto kunt instellen. Het diafragma is de licht-opening van je lens. Deze opening bepaalt hoeveel licht er door de lens op de sensor van je camera valt.

Ook is het belangrijk om erop te letten of je het fijn vindt om met een zoeker te fotograferen. Ik heb een grote voorkeur voor met een zoeker. Zo kun je door je camera (ook als het heel zonnig is) zien of je foto scherp is. Als je dit alleen op je schermpje ziet, zie je op je laptop pas of je foto scherp is. Macrofotografie is dan ook een van mijn favoriete manieren van foto’s maken, maar daar binnenkort meer over! In het volgende artikel vertel ik waar je op moet letten als je gaat fotograferen.

Fotografeer jij ook? En wat voor camera heb je?

 • Reply
  Dani
  3 juni 2018 at 08:00

  Mooie overzichtelijke site. Goede schrijfstijl die makkelijk wegleest. Heel veel succes.

  Groetjes

  Dani

  • Reply
   Esmeralda
   14 juni 2018 at 11:42

   Dankjewel! Wat een fijne en lieve reactie!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!