Business

Business; de oprichting van mijn eigen bedrijf

29 mei 2018

Als je mij 5 jaar geleden had verteld dat ik 2 jaar daarna mijn eigen bedrijf zou starten had ik je heel hard uitgelachen. Toch is het de werkelijkheid geworden. 6 maanden na het behalen van mijn HBO-rechten diploma ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan en heb ik mijn eigen bedrijf opgericht. Maar een eigen bedrijf starten is niet iets wat je ‘even’ doet. Je moet over een aantal zaken goed nadenken. Allereerst moet je natuurlijk weten wát je met je bedrijf wilt gaan doen. Als je dit al weet dan moet je gaan denken over de identiteit van je bedrijf. Vandaag vertel ik over de bedrijfsvormen en de bedrijfsnaam.

Bedrijfsvorm

Als je je eigen bedrijf gaat opstarten moet je allereerst goed bedenken wat je ermee wilt gaan doen en hoe ‘groot’ je je bedrijf wilt gaan maken. Je moet kiezen voor de rechtsvorm die het best bij jouw bedrijf past. De meeste ondernemers beginnen met een eenmanszaak. Deze is snel en eenvoudig opgericht en in het begin heb je bij deze bedrijfsvorm meer belastingvoordelen dan bij een BV. Een nadeel van een eenmanszaak is dat er geen onderscheid tussen het privé- en het bedrijfsvermogen is. In geval van faillissement kan dus ook je privévermogen gebruikt worden om toch aan betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Let er wel op dat je als ondernemer geen werknemer bent, je kunt dus geen beroep doen op de ziektewet. Maar ook op de WW (werkloosheidswet) of de WIA (arbeidsongeschiktheidsuitkering) heb je geen recht tenzij je je vrijwillig verzekerd. Hier vind je een overzicht met alle rechtsvormen op een rij.

Bedrijfsnaam

Niet alleen de bedrijfsvorm is belangrijk om over te denken, ook je bedrijfsnaam is iets waar je direct goede keuzes bij moet maken. De Kamer van Koophandel spreekt over een ‘handelsnaam’. De naam hoeft niet duidelijk te maken wat voor soort onderneming het is, als het maar wel voldoende afwijkt van de bestaande handelsnamen. De naam mag niet verwarrend of misleidend zijn. En niet in strijd zijn met bestaande handelsnamen of merken. Iedereen die zich benadeeld voelt door jouw gekozen handelsnaam kan naar de rechter stappen. Deze kan bepalen dat je een andere handelsnaam moet kiezen. Maar ook kan hij bepalen dat je een dwangsom of een schadevergoeding moet bepalen.

Mijn bedrijfsnaam

In 2015 heb ik mijn bedrijf opgericht onder de naam ‘ES Juridisch Advies’. De ES kwam van Esmeralda Samantha en juridisch advies spreekt voor zich. in het begin vond ik het een goede naam omdat mijn namen erin voor kwamen en je direct wist wat voor bedrijf het was. Onlangs begon het echter te kriebelen; ik wilde een betere naam met een interessante betekenis. Je bedrijfsnaam wijzigen is alleen niet iets wat je regelmatig moet doen. Je gaat een netwerk opbouwen onder een naam; als je vervolgens steeds je naam wijzigt kunnen je klanten/cliënten je niet meer of slecht terug vinden. Ik heb dan ook een aantal namen bedacht, er goed over gedacht of dit lekker ‘bekt’, blijft hangen (het moet een niet te moeilijke naam zijn, dit onthoudt niemand) en of het bij mij past. 9 van de 10 vond ik uiteindelijk niks, maar bij de laatste wist ik het, dit wordt het!

Veritas Advies

En zo heb ik op 9 maart 2018 mijn bedrijfsnaam gewijzigd in Veritas Advies. Veritas staat voor waarheid en verwijst onder andere naar de Romeinse godin van de waarheid. Omdat ik een vrouw ben die vrouwelijkheid in haar bedrijf wil laten terugkomen vond ik dit een toepasselijke naam. Ik heb ook daarom roze in mijn logo, briefpapier, enveloppen en visitekaartjes waarmee ik de vrouwelijkheid van mijn bedrijf wil laten zien.

Dit zijn de eerste twee dingen waar je goed over na moet denken als je je eigen bedrijf wil starten. In businessblog #2 vertel ik over huisstijlen en de administratie.

 • Reply
  Lianne
  14 juni 2018 at 11:48

  Ik vind het een erg mooie naam die vrouwelijk is maar die ook professionaliteit uitstraalt 🙂 Ik hoefde gelukkig niet lang na te denken over mijn naam, die kwam als vanzelf. Jouw naam girlboss.pink vind ik ook zo geweldig! Helemaal mijn ding als girlboss en rozefanaat!

  • Reply
   Esmeralda
   14 juni 2018 at 12:03

   Wat een lief compliment, dankjewel! Ik ben er ook erg blij mee, Girlboss.pink is natuurlijk voor mijn blog een ideale naam. Gek op roze en startende girlboss, kon niet anders 😉

 • Reply
  In het zonnetje | Girlboss - LiefsCarolien.nl
  29 juli 2018 at 04:00

  […] Welk artikel moeten anderen echt lezen (waar ben jij bijvoorbeeld heel erg trots op?)? De oprichting van mijn eigen bedrijf! De titel zegt het al, de oprichting van mijn eigen bedrijf. Een klein stukje terug in de tijd hoe […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!